Bahan Utama:
1 ekor Ayam potong 12 atau 12 ketul Peha Ayam
2 sudu besar kerisik
1 cawan santan pekat
1 mangkuk bawang goreng tumbuk lumat
3/4 cawan kicap lemak manis
1 cawan cili kisar
4 biji bawang Merah dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 inci haliadikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
4 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 kiub pati ayam , gula dan garam sebagai perasa
1 Batang Serai diketuk
1 tangkai Daun Limau Purut
1 Tangkai Daun Kari1/2 cawan bawang goreng ditumbuk
Cara Penyediaan :
1.Tumiskan bahan kisar, serai, daun limau purut dan daun kari sehingga sehingga naik minyak dan wangi.
2.Masukkan bunga lawang dan kayu manis dan cili kisar, bawang goreng tumbuk, santan, kerisik dan kicap
3.Kacau perlahan-lahan supaya mesra.
4.Masukkan Ayam, gaul rata dan biar merenah pada api kecil.
5.Akhir sekali perasakan dengan kiub pati ayam, garam dan gula kacau sebentar.
6.Ayam Semur Bali siap untuk dinikmati !
SUMBER ~~~ http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my/p/resepi-percuma.html
No comments:
Post a Comment